Izvoz mlijeka do kraja avgusta

Bez autora
Jul 15 2015

Kancelarija za hranu i veterinarstvo BiH poslala je Evropskoj komisiji listu na kojoj se nalaze četiri mljekare koje ispunjavaju uslove za izvoz u EU, koji bi trebalo da bude odobren do kraja avgusta. Direktor Kancelarije za hranu i veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da se na listi nalaze "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Megle" iz Bihaća, Livanjska mljekara i sarajevski "Milkos". Ta lista bi trebalo da bude proslijeđena svim članicama EU na potvrđivanje, a kako su nam rekli, najdalje do kraja avgusta ove mljekare bi trebalo da se nađu na listi onih kojima je odobren izvoz u EU, rekao je Kalaba. Kazao je da mljekare "Cot" i "Puđa" iz Livna, kod kojih su otkriveni određeni nedostaci, još nisu riješile te probleme, zbog čega se nisu našle na listi. Čim otklone te nedostatke biće uvrštene na listu, istakao je Kalaba.

Kancelarija za hranu i veterinarstvo BiH poslala je Evropskoj komisiji listu na kojoj se nalaze četiri mljekare koje ispunjavaju uslove za izvoz u EU, koji bi trebalo da bude odobren do kraja avgusta.

Direktor Kancelarije za hranu i veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je "Glasu Srpske" da se na listi nalaze "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Megle" iz Bihaća, Livanjska mljekara i sarajevski "Milkos".

- Ta lista bi trebalo da bude proslijeđena svim članicama EU na potvrđivanje, a kako su nam rekli, najdalje do kraja avgusta ove mljekare bi trebalo da se nađu na listi onih kojima je odobren izvoz u EU - rekao je Kalaba.

Kazao je da mljekare "Cot" i "Puđa" iz Livna, kod kojih su otkriveni određeni nedostaci, još nisu riješile te probleme, zbog čega se nisu našle na listi.

- Čim otklone te nedostatke biće uvrštene na listu - istakao je Kalaba.

BiH je krajem juna dobila dozvolu za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali posao nije završen, jer BiH narednih mjeseci mora da usvoji tri ključna zakona iz ove oblasti - o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Predstavnici evropske Kancelarije za hranu i veterinarstvo ponovo će doći u BiH 2016. godine, da bi provjerili da li je ispunjeno sve na šta se BiH obavezala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik